Toiminnallinen ja tutkiva työskentely MOKeissa
Mok, moko, mono, moksu... Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Tässä blogissa käytetty lyhenne MOK viittaa monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin.
Opetussuunnitelman mukaan MOKien aiheita käsitellään toiminnallisesti ja oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia heitä kiinnostavaan tutkivaan työskentelyyn. Mutta tämä oikeastaan tarkoittaa?
Mitä tarkoittaa toiminnallisuus?
Toiminnallisuuden tavoitteena on kognitiivisten toimintatapojen yhdistäminen konkreettiseen ja aktiiviseen kokeiluun, vuorovaikutukseen ja osallistumiseen. Käsitteellisen ymmärryksen kehittymistä tuetaan siis toiminnallisilla aktiviteeteilla, joita voivat olla esimerkiksi tutkimustehtävät, väittelyt, leikit tai draama.
Toiminnallisia menetelmiä voidaan käyttää hetkellisesti tai pidempään MOKin eri vaiheissa, kuten tavoitteiden määrittelyssä, aiheeseen johdattelussa, oppisisältöjen tarkastelussa tai arvioinnissa. Toiminnallisuutta suunniteltaessa on pidettävä mielessä tekemisen tavoite ja yhteys käsiteltävään aiheeseen.
Mitä tarkoittaa tutkiva työskentely?
Tutkivassa työskentelyssä opettajan tehtävänä on johdattaa oppilaat oppiaineiden tarjoamien näkökulmien avulla MOKin aiheen pariin. Hän ohjaa oppilaita muotoilemaan aiheeseen liittyviä, heitä kiinnostavia tutkimuskysymyksiä ja kehittämään yhdessä siihen liittyviä ideoita ja niihin pohjautuvia konkreettisia ja digitaalisia tuotoksia. Tutkivan työskentelyn prosessi voi sisältää vaihtelevasti niin toiminnallisia kuin luennoivampia osuuksia.
Pohjaten Kai Hakkaraisen tutkimuksiin tutkivasta työskentelystä, opettaja tarjoaa myös monipuolisia oppimateriaaleja, kuten:
simulaatioita tai mallinnoksia, jotka auttavat hahmottamaan aiheeseen liittyviä tekijöitä
esimerkkejä, jotka ankkuroivat aiheen monimutkaisiin ja autenttisiin ongelmiin
valmiiksi muotoiltuja ongelmatehtäviä tai haasteita, joiden avulla voidaan ohjata oppilaita osallistumiseen
haastatteluja, kertomuksia ja videoita, jotka voivat toimia tapausaineistona
aiheeseen soveltuvaa lähdemateriaalia, kuten kirjoja, artikkeleita ja verkkomateriaaleja.
Riittävästi aikaa työtapojen haltuunottoon
Toiminnallisuus ja tutkiva työskentely ovat opetussuunnitelman mukaisesti osa kaikkia oppiaineita koskevaa työtapojen kehittämistä. Ne edistävät myös monia laaja-alaisen osaamisen tavoitteita. Työtapojen opetteluun kannattaa varata riittävästi aikaa, erityisesti mikäli oppilailla ei ole niistä aiempaa kokemusta tai aiempia valmiuksia. Samoin on otettava huomioon opettajien perehtyneisyys tai perehtymättömyys työtapoihin. Niiden käytössä ei voida olettaa onnistuttavan ilman niin opettajien kuin oppilaiden suunnitelmallista harjaantumista niihin. Työtapojen hallinnassa edistyminen on joka tapauksessa keskeinen elementti MOKeissa, joten tilaisuus niissä kehittymiseen kannattaa käyttää hyväksi!
Pohdi ja keskustele
Mitä toiminnallisuudella ja tutkivalla oppimisella mielestäsi tarkoitetaan?
Millaisia taitoja toiminnallisuus ja tutkiva oppiminen edellyttävät oppilaalta ja opettajalta?
Millaisia taitoja toiminnallisuudella ja tutkivalla oppimisella mielestäsi opitaan? (Vertaa edellisen ja tämän kysymyksen vastauksia.)
Kuinka usein käytät toiminnallisia ja tutkivan oppimisen työtapoja? Kerro jokin esimerkki.
Miten yhdistät oppiainekohtaisen oppimisen tavoitteet toiminnallisuuteen ja tutkivaan oppimiseen? Kerro jokin esimerkki.